BlogD-pics retro
Dickpics

D-pics retro

Nu het trending lijkt om d-pics rond te sturen kan ik niet achter blijven :). De vraag kwam bij mij op of dit fenomeen het zoveelste nadelige effect is van ons extensief social media gebruik of dat het al langere tijd bestond. Gelukkig verscheen er recent een groot aantal artikelen in de Nederlandse pers waarin naar aanleiding van de misstanden bij The Voice uitvoerig aandacht besteed werd  aan grensoverschrijdend gedrag.

Het verschijnsel blijkt van alle tijden. Zo schreef Floor Bouma in de NRC dat ook vóór dat we massaal online gingen, er al foto’s van het mannelijke geslachtsdeel verspreid werden. Met de niet onbelangrijke kanttekening dat het ook toen ging om ongevraagde informatie! Volgens Yuri Ohlrichs, verbonden aan de NVVS, kwam het indertijd ook voor dat vrouwen in reactie op een contactadvertentie in de krant geprinte fotootjes thuisgestuurd kregen. De digitale revolutie heeft het wel makkelijker en anoniemer gemaakt, waardoor de d-pics nu veel vaker voorbijkomen.

Als productfotograaf ontkom ik er natuurlijk niet aan dat het hele ontstaansproces van zo’n foto op mijn netvlies verschijnt. De lichtgewicht camera’s met automatische focus had je toen niet of nauwelijks. (staat ‘het product’ er scherp op?) En gingen deze liefhebbers het rolletje zelf ontwikkelen om niet voor schut te staan bij een plaatselijke fotozaak? Wat een gedoe! Ik kan mij voorstellen dat de komst van Polaroids de hele verademing was. Fotootjes in de envelop, zegeltje plakken en met of zonder afzender de brievenbus in.

Het is niet te achterhalen hoeveel d-pics destijds de deur uitgingen omdat we toen nog niet digitaal waren. Nu, in het tijdperk waarin wel alles te meten en weten is, kunnen we ook ongewenste d-pics weren. Er zijn initiatieven om programmatuur te bouwen die dit fenomeen kan detecteren en vervagen of helemaal verwijderen. De redding is nabij!

Vind u dit een leuke foto? Het is te koop via mijn webwinkel, kik hier om het te bekijken.