BlogMcDonalds is weg. Punt.

McDonalds is weg. Punt.

Op 12 juni vierde Rusland haar Onafhankelijkheidsdag. Op dezelfde dag gingen de eerste 15 restaurants van McDonalds open, volledig onafhankelijk van hun Amerikaanse moederbedrijf. Nadat Rusland Oekraine binnenviel kondigde McDonalds, net als veel andere Westerse bedrijven, haar vertrek uit Rusland aan.
De nieuwe eigenaar van de keten is een horeca uitbater uit Siberië die het niet zo nauw neemt met branding. Begin van de week waren de Russische social media gebruikers in rep en roer over de nieuwe identiteit van de fastfood reus. Zowel de naam als de visual identity is slecht gevallen bij de consument.
In de eerste dagen van de oorlog ging de afbeelding een gedraaide letter M viraal. Die lijkt op een deel van de letter B, uitgesproken als een W, wat aan de nieuwe naam Uncle Wanja refereerde. Dit ontwerp zou ook bij het handelsmerkenbureau ter registratie worden aangeboden.

Punt uit

De nieuwe eigenaar koos echter voor een ander ontwerp en een andere naam. Twee oranje strepen zou friet moeten voorstellen en een rode cirkel ernaast een hamburger. De twitteraars en bloggers hebben veel overeenkomsten gezien met de bestaande logo’s van andere merken. Ook het lettertype en de kleurencombinatie zou teveel lijken op een van de 18+ websites.
Ook de naam van de fastfood keten was helemaal in het verkeerde keelgat geschoten. McDonalds in Rusland heet tegenwoordig ‘Lekker en punt’ . Deze naam was waarschijnlijk geïnspireerd door de Russische vertaling van de originele tagline. In het Engels klinkt het als ‘I’m loving it’ en in de Russische versie is het ‘Leuk en lekker’ geworden. Dus ‘lekker’ bleef staan en in plaats van ‘leuk’ kwam er ‘punt’.
Niet alleen gebrek aan creativiteit, maar ook de autoritaire tone of voice vond men ongepast. ‘Lekker en punt (uit)’ komt over als ‘ Niet zeiken maar eten’. En zo zijn de Russen weer terug bij af. Wat in jaren ’90 begon als een ‘een venster op het Westen’ met een grote rode letter M daarop is nu definitief dicht.
Punt.