BlogNFT kunst

NFT kunst

Tegenwoordig kun je jezelf geen digitale kunstenaar noemen als je geen NFT’s bezit. De NFT was het buzz-woord van het afgelopen jaar en de rage lijkt nog lang niet voorbij te zijn. Alle zichzelf respecterende merken zijn ondertussen in de wondere wereld van NFT’s gestapt; van Nike tot Chanel, alles is tegenwoordig te koop met deze niet-vervangbare token. NFT en kunst zijn anno 21 ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voor de mensen die niet in de scene zitten: NFT’s zijn stukjes code die door blockchain technologie zijn gegenereerd en op platforms als OpenSea of Rarible tegen een betaling worden aangeboden. Voor een aantal euro’s koop je digitale munten (ook dus een stuk code) waarmee je het delven van een NFT betaalt. Aan ieder kunstwerkje of een collectie van kunstwerkjes hangt zo’n NFT. Een soort echtheids- en eigendomscertificaat dus. Dit certificaat kun je samen met je digitale kunstwerk kopen, verkopen, schenken enzovoort.

De term Digitale kunst is een zeer breed begrip, evenals de traditionele kunst overigens. Dat biedt veel ruimte om de NFT’s breed in te zetten. Je kunt er tweets van andere mensen mee kopen, een digitaal kledingstuk, een design van een nieuw parfum of een kat die door het nachtelijke hemelruim rent (voor dit laatste moet je overigens diep in de buidel tasten). Heel handig dus, vooral voor dingen die niet tastbaar zijn.

Dus als je nu dit filmpje van mij koopt voor 0.001 Etherium (een valuta-concurrent van bitcoin), wat gelijk staat aan 3, 15 dollar, dan koop ik voor jou een echte kop koffie. Echt! 🙂

NFT-kunst, een harde werkelijkheid