BlogVR-bril van Heel Anders

VR-bril van Heel Anders

Mark Zuckerberg kondigde vorig jaar Metaverse als de opvolger van internet aan. Als dat een succes wordt zullen er heel wat mensen voor de aantrekkingskracht van deze gadget bezwijken en ligt er binnenkort een VR-bril bij velen in de huiskamer. De experimenten met zijn voorganger Google glass, een AR-bril, lijken te stranden. Toch is het niet ondenkbaar dat we over enige tijd ook op straat geconfronteerd worden met gebruikers van de zonnebril met VR-filter.

Wat zijn dit voor brillen en wat kunnen we ermee? Met een Virtual Reality bril kun je kunstmatige realiteit waarnemen en in digitale ruimtes verkeren. Aangevuld met een vest en handschoenen met sensoren kun je bewegen, praten, horen, dingen pakken. Je kunt zelfs een stomp tegen je lijf voelen, stel dat je virtueel aan het kickboksen bent. Met een VR-bril wordt gamen veel en veel spannender.

AR-brillen

De AR-brillen, AR staat voor Augmented Reality, zijn daarentegen veel meer in connectie met de werkelijkheid. Ze voegen iets toe aan de bestaande wereld. Dat is hun grote voordeel en nadeel tegelijk. Ons telefoonscherm wordt selectief geprojecteerd op de glazen aan de binnenkant van de bril. Met deze bril op kan een gebruiken virtuele hondjes aaien, een menukaart van een restaurant lezen zonder binnen te komen en zelfs foto’s maken op spraakcommando. Als fotograaf lijkt mij dat nog niet zo gek! De mensen op straat van wie de brildrager ongewenst een portret maakt zullen daar anders over denken… Dat is dus ook het punt waarop de eerste versie van Google glass mislukte- het privacy-aspect. Een ander probleem is de korte batterijduur van de AR-bril. En dan nog eens het gewicht: voor een paar duizend eurootjes loop je niet graag met een bril van een paar ons op je neus!

Persoonlijk heb ik op dit moment liever een AR-bril in plaats van een VR-bril. Toch wacht ik er nog even mee. Voorlopig ‘gewoon’ een designer bril met een goede UV-filter 😉