29 maart 2023
Event, Reportage, Video

Aftermovie, back to the party!

Evenementenfotografie is een belangrijk segment binnen de zakelijke dienstverlening. Na een paar jaar in lockdown te hebben gezeten trekken we eropuit en veel evenementenlocaties zijn afgeladen. Ook fotografen zijn van de partij. Hun foto’s worden veelal gedeeld op social media, vaak al tijdens het evenement. Ook worden de afbeeldingen gebruikt voor marketingdoeleinden, zoals promotie en werving voor de volgende editie. Kortom, een fotograaf op een event is tegenwoordig een must voor elke event organisatie.

Aftermovie

Hoe belangrijk foto’s ook zijn, je ziet steeds vaker mensen lopen met een camera op een stick, een gimbal genoemd. Dit is een gadget die heel handig is voor het maken van video’s. Het zorgt voor schokdemping tijdens het filmen en helpt de videograaf om dynamische opnames te maken. Vrijwel altijd worden deze video’s gebruikt voor een aftermovie. Aftermovies zijn korte filmpjes van 1 a 3 minuten die razend populair zijn op social media. Het doel is om de sfeer van het event te laten proeven, soms aangevuld met testimonials. Testimonials zijn korte enthousiaste verhaaltjes van bezoekers, organisatoren of partner organisaties over positieve ervaringen tijdens het event.

Meer dan een opsomming

Het nadeel van aftermovies is dat het een tijdrovende klus is. Hoewel het filmpje slechts 1,5 minuut duurt, heeft de maker soms uren beeldmateriaal nodig. Dat betekent niet alleen veel tijd op locatie, maar ook heel veel nabewerking. Denk daarbij aan het selecteren van de juiste momenten, een verhaallijn bedenken, de beelden mooi in elkaar over te laten lopen, het kiezen van de juiste muziek, het bewerken van geluid en nog veel meer. Maar de allerbelangrijkste vaardigheid die de maker van een aftermovie moet beheersen is de centrale boodschap goed overbrengen. En vaak gaat dat verder dan de opsomming van programmaonderdelen van het event. Als dat goed lukt dan zit de kijker op het puntje van zijn stoel. Al is het maar voor anderhalve minuut!

Bekijk hier meer voorbeelden van video’s die ik in de afgelopen tijd heb gemaakt.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.