05 december 2023
PRO tip, Video

KISS: korte video’s zijn helemaal hot

Keep it simple and short - met dit advies kan je als contentmaker niet fout gaan.

In principe niets nieuws onder de zon - korte video’s zijn al een tijdje populair. TikTok heeft dit omarmd en is er groot mee geworden. Reels van Instagram zijn ook heel populair. YouTube Shorts zijn de favoriete contentvorm waar vooral jongeren veel gebruik van maken. Maar ook op LinkedIn worden mijn posts met korte video’s veel beter bekeken dan foto’s.

Maar waarom zijn video’s korter dan 60 seconden nu zo populair?

De vraag

Ten eerste zijn mensen gewend geraakt aan snelle nieuwsconsumptie en hebben ze steeds minder tijd. Het fleeting moment past daarom bij onze levensstijl. Ze zijn mobielvriendelijk en gemakkelijk te consumeren.

Deze video’s brengen afgebakende boodschappen over. Ze zijn simpel te begrijpen en niet overladen met details. Daardoor hebben ze veel meer kans om viraal te gaan, de droom van elke marketeer.

Korte video’s zijn vaak ook persoonlijk. Ze bieden een kijkje in de wereld van de maker of laten een blik achter de schermen zien.

De aanbod

Ook aan de aanbodzijde zijn korte video’s favoriet. Ze zijn veel gemakkelijker te maken dan lange video’s, simpelweg omdat er minder voorbereidingstijd nodig is, zoals het uitschrijven van een script of het voorbereiden van de apparatuur. Daarnaast nemen het maken en monteren van korte video’s veel minder tijd in beslag. Deze tijdsbesparing resulteert in meer productie en flexibiliteit.

Gelukkig bieden de meeste social media platforms online tools met handige features die monteren en het toevoegen van graphics makkelijker maken. Je hoeft tegenwoordig geen Adobe-pro te zijn om een coole video te maken. Hierdoor groeit het aanbod van korte vorm content nog verder, wat uiteindelijk leidt tot meer diversiteit. Voor ieder wat wils dus.

Makers kunnen zo veel sneller reageren op gebeurtenissen en trends. Een goed voorbeeld is een aftermovie. Als er een evenement is geweest, is een video snel gemaakt en zelfs op de telefoon gemonteerd, waarna deze binnen enkele uren op LinkedIn staat. Het maken van de complete aftermovie duurt echter een paar dagen.

Een ander voordeel is dat korte video’s makkelijk hergebruikt kunnen worden op verschillende platforms. Omdat ze vaak verticaal worden opgenomen, kunnen ze zowel op YouTube Shorts als op Instagram of Facebook worden geplaatst. En als je een leuke overlay in Canva maakt, kun je de video’s ook gebruiken voor verschillende campagnes.

Algoritmes

Ook de algoritmes van de meeste platforms schijnen te helpen bij het verspreiden van korte video’s boven andere vormen van content.

Geen idee hoelang deze korte video’s nog populair blijven. Elke trend komt en gaat. Je ziet nu dat ook long-form goed presteert, dus misschien maken we ooit een verschuiving naar mid-form (tussen 1 en 10 minuten). Maar voorlopig zijn korte video’s onze manier om te communiceren met onze doelgroep.

Wil je weten hoe je coole korte video’s maakt, welke stijlmiddelen je kunt toepassen of welke gratis programma’s je voor montage kunt gebruiken? Houd dan mijn blog in de gaten.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.