03 oktober 2023
Blog, Portret, Fotografie

Een observatie van een portret fotograaf

Van een IT-programmeur die klaagt over lage tarieven tot een YouTuber die praat over moderne kunst, van een spreker over leiderschap tot een portret fotograaf - wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze het hebben over het IKEA-effect. Dit psychologische fenomeen is momenteel trending op sociale media en je kunt er niet omheen. Het is grappig dat dit fenomeen al sinds 2011 bekend is, maar nu ineens zo'n hype is.

Dus, wat houdt het in? Twee onderzoekers van Harvard Business School ontdekten dat "zelfs de eenvoudige inspanning al voldoende is om een grotere waardering te genereren voor de vruchten van je arbeid. Zelfs het in elkaar zetten van een gestandaardiseerd bureau, een zware, solitaire taak, kan ervoor zorgen dat mensen hun (vaak slecht geconstrueerde) creaties helemaal geweldig vinden. De resultaten suggereren dat wanneer mensen zelf een bepaald product creëren, zelfs als ze er slecht werk van maken, ze het eindresultaat meer waarderen dan wanneer ze geen enkele moeite in de creatie ervan hebben gestoken. Klanten zijn dus bereid om meer te betalen als ze zelf hebben bijgedragen aan het resultaat. Dit idee ligt aan de basis van de steeds populairder wordende personalisatie.

Toen dacht ik aan mijn eigen werk en zag ik dit IKEA-effect ook regelmatig opduiken. Als portret fotograaf laat ik altijd de afkijkmonitor zien aan degene van wie ik het portret maak. Mensen kunnen zelf meewerken aan hun droomfoto. Ik geef advies over de houding, praat over belichting en fotografie in het algemeen. Zodra de juiste gezichtsuitdrukking is bereikt en de pose overeenkomt met de gewenste uitstraling, markeer ik de foto om deze vervolgens te retoucheren. Ik ben blij dat ik niet onnodig veel retoucheerwerk hoef te doen, en de klant is blij dat hij heeft bijgedragen aan het succes.

Een ander voorbeeld is productfotografie. Als er veel composities moeten worden gemaakt, zoals kerstpakketten of digitale etalages, neem ik mijn mobiele studio mee en fotografeer ik bij de klant. Hetzelfde geldt voor reclamefotografie. De klant is aanwezig op de set en kan bijsturen en aanwijzingen geven. En hoewel de meeste klanten geen ervaring hebben met styling of fotografie, laat staan dat ze ambitie hebben om een portret fotograaf te worden, zijn ze altijd enthousiast om mee te denken en mee te doen. Dit hoeft overigens niet per se bij te dragen aan de esthetische waarde van het eindresultaat. 😊

Dus de conclusie is als volgt: klanten willen graag inspraak hebben en zijn bereid daarvoor te betalen. Het draait dus niet zozeer om een meubelstuk van IKEA, maar om je eigen "IK."

Herken je deze situatie? Stuur me een e-mail en deel je gedachten met mij.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.