04 november 2022
Event, Fotografie, PRO tip

Evenementen fotograferen. De voorbereiding

Zakelijke evenementen fotograferen is een vak apart. Hoe word je een evenementenfotograaf of hoe kun je zelf mooie foto’s maken met je smartphone? Hieronder een paar tips om je op weg te helpen.

  • Voorbereding

    Voorbereiding is halve werk. Fotografeer je in opdracht of maak je foto’s van je eigen evenement, dan is het belangrijk om van tevoren antwoord te geven op de volgende vraag. Wat wil ik ermee bereiken en wat wil ik hiermee zeggen?

    Stel, je maakt foto’s om ze direct op LinkedIn te posten. Welk gevoel moet de kijker krijgen als hij of zij jouw beelden ziet in zijn LinkedIn feed?

    Wil je vertellen dat het een drukbezocht evenement was? In dat geval maak je foto’s met een wijde lens en zoek je een camerastandpunt waar de lege plekken minder goed te zien zijn. Ook mogen de foto’s wat strakker gekadreerd zijn.

    Wil je laten zien dat mensen lol hebben bij een biertje, dan kun je een langere lens (een zoomlens op je telefoon ) gebruiken zodat de mensen minder op jou letten en zich spontaan blijven gedragen.

    Ook is het handig om na te gaan, waar de foto’s voor gebruikt gaan worden. Dat bepaalt of ze staand of liggend worden geschoten, of er portretten van de keynotes gemaakt moeten worden, of er bepaalde banners, sponsoren of landmarks in beeld moeten komen, enzovoort.

    De doelstelling en de wensen van jou of je opdrachtgever bepalen dus ook de spullen die je in de tas doet als je van huis weggaat: lenzen, flitsers, filters etc. Is je smartphone je enige gear? Ook voor smartphones kun je tegenwoordig lensjes kopen die je op je camera kunt zetten. Helaas laat de kwaliteit vaak te wensen over.

  • Anticipeer

    Skill nummer één als je evenementen wil fotograferen, is het kunnen anticiperen op wat er komen gaat. Als je weet dat de keynote een congres gaat openen, sta je al ruim van tevoren met je fotocamera in de aanslag. Dan is dus van groot belang dat je van het programma kent, dit sluit weer aan op de eerste tip: bereid je goed voor.

    Als je meer ervaring hebt zul je merken dat je ook beter anticipeert op niet geregisseerde gebeurtenissen die mooie spontane foto’s opleveren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld productfotografie of fashionfotografie is reactiesnelheid bij evenementenfotografie geen overbodige luxe.

  • AVG

    De AVG, oftewel de privacy wet, is een belangrijk aspect geworden van fotografie van mensen. Soms wordt er aangekondigd dat er foto’s worden gemaakt en gaan mensen er stilzwijgend mee akkoord als ze naar het event komen, soms wordt er vanaf het podium aangekondigd dat er opnames worden gemaakt. een andere keer voorziet de evenementenorganisator mensen die wel in beeld willen van een koordje met een bepaalde kleur. Ik heb vaak meegemaakt dat mensen mij dagen na de afloop van het evenement opbelden of mailden dat alle foto’s waar zij op stonden verwijderd moesten worden. De redenen waren verschillend, maar meestal had het te maken met het feit dat hun werkgever de aanwezigheid op het event niet op prijs stelde.

    Hoe dan ook is de vuistregel dat als mensen niet op de foto willen ze dus ook niet op de foto staan!

  • Know your gear

    Last but not least. Het goed kennen van je camera- en smartphonefuncties en instellingen is een must. Omdat het redelijk snel kan gaan wil je de mooie shots niet missen doordat je de belichting of de scherpstelling niet op tijd goed kon krijgen.

    Het evenementen fotograferen is een mooi vak. Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen en ontmoet mensen die je anders nooit ontmoet had. Maar een ding is zeker: het is geen feest als de fotograaf is er niet geweest!

    Wil je foto's van zakelijke evenementen bekijken? Klik dan hier

    Heb je een evenement dat je wil laten fotograferen? Neem dan contact met mij op.

reactiesnelheid is geen overbodige luxe

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.