01 maart 2023
Interieur, Reportage, Fotografie

Interieur fotografie: Je vindt mij in de bieb

Als interieur fotograaf kom je op plaatsen waar je anders misschien nooit zou komen. Maar dit keer ging ik naar een vertrouwde plek. Een bibliotheek is een van de weinige plaatsen waar ik moeiteloos een hele dag kan doorbrengen. Wat is het toch heerlijk om tussen al die kennis te zitten en je gedachten en ideeën onbeperkt te laten stromen. De meeste bibliotheken hebben ook nog een computer, waar je kranten en tijdschriften van over de hele wereld kan lezen. Soms wil ik een artikel echt lezen, maar vooral plaatjes kijken vind ik geweldig. Editorial collages, illustraties en natuurlijk foto’s boeien bij heel erg. Wat is nog mooier dan te kunnen leren van vooraanstaande fotografen en illustratoren?

Maar kort geleden had ik een tijd om plaatjes te kijken, maar wel om ze te maken. En in plaats van rustig de tijd te nemen, moest ik de tijd juist scherp in de gaten houden.

De bibliotheekcentrale had behoefte aan interieur fotografie voor al haar vestigingen. De huidige foto’s op internet waren verouderd en ook nog eens door verschillende fotografen geschoten. Dus mijn taak als fotograaf was om alle filialen in een stijl en volgens een vast stramien de fotograferen. Een hele klus dus, er zijn maar liefst 14 bibliotheken in Den Haag. Ik had slechts 45 minuten per bibliotheek, dus efficiënt werken was geen overbodige luxe.

Gelukkig waren de medewerkers zeer vriendelijk en behulpzaam en ze waren blij met de komst van een interieur fotograaf. Ik voelde mij zeer welkom bij alle vestigingen. De mensen waren enorm trots op hun werk en op hun bieb. Ik heb veel verhalen gehoord die soms bijna persoonlijk waren: over lekkages, fout besteld meubileer, vernielingen, maar ook over oudjes, fotobehang met een eigen dochter erop, een bijzondere collectie boeken voor nieuwe Nederlanders en leuke kinderevenementen.

Het interieur van de verschillende bibliotheken is heel divers: van een bijna 30 jaar oud interieur met versleten banken en boekenrekken tot zeer moderne design-biebs met op maat gemaakte lampenkappen en grote kamerplanten. Ook qua grote is geen bibliotheek hetzelfde. Sommige bestaan uit slechts een lange kamer en andere hebben twee verdiepingen, een podium een kleine bioscoop. Waarbij de ene een piano pronkt staat bij een andere een klein kinderstoeltje.

Maar één ding hebben ze gemeen: die heerlijk gezellige huiselijke sfeer waar iedereen zich thuis voelt: van de huismoeder met een peuter tot de potige stratenmaker die even een krant komt lezen, van een chique dame tot een student met een grote koptelefoon. Iedereen is welkom en voor iedereen is er genoeg te lezen.

En nog iets opvallends dat je bij vrijwel elke bibliotheek tegenkomt: een aardbol. Ik weet niet of dit door de Centrale voorgeschreven wordt of dat men vanuit intuïtie zelf dat kleine aardbolletje in de rekken zetten. Maar als je goed rondkijkt is er altijd een die jou aankijkt.

Bekijk hier meer foto rapportages en lees hier over interieur fotografie.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.