02 november 2023
Interieur, Fotografie, PRO tip

Interieurfotografie met lange sluitertijd

Wat doe je als je een opdrachtgever hebt die een interieur van de kelder wil laten fotograferen? Dat overkwam mij toen de marketingafdeling van The Hague en Partners mij vroeg om een bijzondere plek te fotograferen voor een lokaal tijdschrift. Het ging om Plaats22 - Het Informatiecentrum Binnenhof Renovatie - een nieuw initiatief van de Gemeente Den Haag. Omdat de beroemde Binnenhof nu een aantal jaren dicht is voor renovatie, wil de gemeente de toeristenstroom op peil blijven houden en het publiek informeren over de voortgang van de renovatie. Ook de vondsten die men ontdekte tijdens de opgravingen worden hier tentoongesteld, evenals de plannen en maquettes van het toekomstige onderkomen van de Nederlandse Tweede Kamer.

De belichting

Terwijl de begane grond van het prachtige historische gebouw op Plaats 22 in Den Haag redelijk goed verlicht was met kunstlicht, was de bijna originele kelder een uitdaging. Felle spots schenen op de honderd jaar oude vondsten, van muurornamenten tot keramiek.

Het gebruik van eigen flitsers was geen optie, omdat dit het interieur niet ten goede kwam. Dus bleef er maar één oplossing over: interieurfotografie met lange sluitertijd. Dit is een veelgebruikte techniek voor het fotograferen van interieurs. Hierdoor kan de aanwezige verlichting worden gebruikt, wat niet alleen sfeervolle beelden oplevert maar ook het interieur weergeeft zoals het werkelijk is.

5 tips voor interieurfotografie met lange sluitertijd

Veel voordelen dus, maar interieurfotografie met lange sluitertijd vereist ook aandacht voor technische aspecten en creatieve keuzes. Hier is een lijstje van zaken waar je rekening mee moet houden:

  • 1. Gebruik altijd een statief. Zonder statief gaat het feest niet door. Misschien overbodig om te zeggen, maar vergeet thuis het statiefplaatje niet. Deze fout heeft mij een paar keer flinke stress bezorgd. Een statief is nodig omdat geen enkel mens een halve seconde, zelfs 1 of 2 seconden, een fotocamera stil kan houden. Zelfs een minuscule beweging veroorzaakt al bewegingsonscherpte. Een zeer welkome bijkomstigheid van een statief is dat je zeer nauwkeurig je compositie kunt bepalen voordat je op de sluiterknop drukt.

  • 2. Neem een zelfontspanner, of als je die niet hebt, gebruik op je camera een timerfunctie. Zet deze op 10 seconden. Tijdens het openen van de sluiter moet er geen trillingen in de buurt zijn, zoals een voorbijrijdende tram of passerende mensen.

  • 3. Omdat je bijna onbeperkte tijd hebt wanneer de sluiter openstaat, kun je ook een kleiner diafragma gebruiken, bijvoorbeeld F5.6 en hoger. Ook kan je ISO-waarde minimaal blijven. Dit verzekert je van haarscherpe beelden en kleine scherptediepte als dat gewenst is.

  • 4. Als je mensen hebt die niet herkenbaar op de foto mogen staan, is interieurfotografie met lange sluitertijd een prima manier om ze een soort spoken te maken. Ze zijn dan niet alleen onherkenbaar, maar brengen ook rust in je foto, terwijl het menselijke element nog steeds aanwezig is.

  • 5. Bevind je je in een ruimte waar het gebruik van een statief moeilijk of onmogelijk is? Er zijn gorillastatieven op de markt die tegenwoordig veel gewicht kunnen dragen, dus ook je camera met een flinke lens. Deze statieven zijn flexibel en misschien kan je ze neerzetten of zelfs klemmen aan andere meubels of balken. Deze heb ik, eerlijk gezegd, nog niet uitgeprobeerd.

Heb je nog vragen over interieurfotografie met lange sluitertijd? Mail mij gerust. Ik deel graag mijn kennis en praktische tips over fotografie, videografie en het maken van andere vormen van visuele content.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.