20 november 2023
AI, Collage

Mijn shortlist van Social Media Content Trends voor 2024

Na het doorzoeken van verschillende websites die voorspellen welke social media content het komende jaar de trend zal zijn, heb ik vier belangrijke trends samengesteld. Aangezien ik voornamelijk werk in de B2B-sector, richt ik me hier op content die voor de zakelijke markt wordt gemaakt en verspreid.

Bewegend beeld

orte video's blijven ongekend populair, niet alleen op TikTok maar ook op YouTube (shorts), Instagram (reels) en LinkedIn. Verticale video's zijn ook zeer gewild. We wachten nog op geavanceerde AI-tools om video's te maken. De ontwikkeling hiervan verloopt langzamer vanwege de vereiste rekenkracht, maar gelukkig bieden platforms zoals Canva of Figma mogelijkheden om korte animaties te maken zonder de noodzaak van dure Adobe-programma's.

Echte echtheid

LinkedIn verandert en wordt 'echter'. Mensen laten steeds meer hun emoties zien en de content richt zich minder op puur professionele activiteiten. Deze trend richting 'echtheid' is breder zichtbaar. We zien minder opgemaakte en geretoucheerde modellen, video's die simpelweg met smartphones worden gemaakt en foto's die meer lijken op spontane kiekjes. Dit is logisch gezien de toenemende moeilijkheid om echt van nep te onderscheiden. Als je klanten authentieke content (UGC) voor je maken, dan heb je het helemaal begrepen!

Zoekt en gij zult vinden

De trend van Social Media Zoekmachine Optimalisatie (SoMe SEO) is al een tijdje gaande maar wordt steeds belangrijker. Door de opkomst van tools zoals ChatGPT en Bard gaan we minder het internet op om informatie te zoeken, wat het werk van SEO-specialisten uitdagender maakt.

De veranderingen op de eerste pagina van zoekresultaten bij Google helpen hier niet aan mee. Organische zoekresultaten worden steeds meer naar achteren gedrukt door betaalde advertenties, antwoorden van AI-toepassingen en het 'mensen vragen ook'-venster.

Gelukkig biedt SoMe SEO uitkomst. Gebruik daarom sterke tekstuele content in je posts met de juiste zoektermen, niet alleen hashtags. Social media platforms halen tegenwoordig ook zoekwoorden uit de Gesloten Captions (een ondertiteling) van je video's. Dus gebruik deze ondertiteling bij video's waarin gesproken wordt, vooral omdat steeds meer mensen het geluid uitzetten bij het bekijken van social media content.

Het warenhuis

Social media is tegenwoordig ook een winkel. Stel je een digitaal warenhuis voor dat bol.com, Marktplaats en Instagram combineert, maar dan met talloze kleine afdelingen (micro-communities) die precies bieden waar je naar op zoek bent.

Als je als merk niet in dit warenhuis staat met je producten, loop je straks achter. Dus de juiste content voor de juiste producten en de juiste doelgroep is essentieel voor 2024.

En als het echt niet meer ziet zitten, neem dan een digital detox. Dit sluit aan bij de nieuwe trend van Digital Wellbeing en Mental Health. Soms is minder echt meer.

Welke trend vind jij belangrijk voor het komende jaar? Let’s talk!

Over deze visual: het is gegenereerd in Midjourney en bewerkt in Photoshop.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.