17 november 2023
AI

Onintelligent Energieverbruik van Kunstmatige Intelligentie

Één enkele trainingsessie van ChatGPT staat gelijk aan het equivalent van het rijden van 1000 auto's over een afstand van 1000 kilometer elk. De cijfers liegen er niet om. Kunstmatige intelligentie is een enorme energieslurper. In een artikel van de NOS (link in de opmerkingen) vertellen experts dat een opdracht die je aan een AI geeft net zoveel energie verbruikt als een lamp die een uur lang blijft branden.

Maar ja, de geest is uit de fles en gemak dient de mens. We grijpen maar al te graag naar ChatGPT om onze teksten te verbeteren, vermaken ons op Midjourney door surrealistische afbeeldingen te maken en chatten met een chatbot over van alles en nog wat. En dan heb ik het nog niet eens over bedrijven die proberen allerlei taken efficiënter te maken met behulp van kunstmatige intelligentie.

Als dit zo doorgaat, zijn onze klimaatdoelen gedoemd te mislukken, of moeten de makers van supercomputers plotseling zeer energiezuinige machines ontwerpen. Er is nog een andere optie: de algoritmes efficiënter maken, waar bedrijven ook mee bezig zijn. Ook kunnen efficiëntere koelsystemen en geoptimaliseerde datacenters helpen bij het verminderen van het energieverbruik van de enorme servers die nodig zijn voor AI-berekeningen.

Maar dit punt hebben we nog niet bereikt. Dus misschien moeten wij, consumenten, het hoofd koel houden en AI alleen gebruiken wanneer het echt nodig is. AI is een prachtige en krachtige tool, vergelijkbaar met een luxe bolide. Maar soms is een fiets ook voldoende. Dan kom je er ook.

P.S. Ook ik moet mijn steentje bijdragen. De afbeelding die je ziet heeft ook veel energie gekost. Maar ook bij mij begint de bewustwording te komen.

Midjourney Promt: right back corner of very fast luxury sports car driving very fast on a highway, passing a round traffic sign.

Wil je nog meer artikelen over kunstmatige intelligentie lezen? Bekijk mijn andere blogs.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.