22 mei 2023

Portretten: Help, ze willen niet op de foto!

Het wordt steeds normaler dat een werkgever een fotoshoot voor zijn medewerkers regelt om portretten op de website, een smoelenboek of een LinkedIN profiel te kunnen plaatsen. De HR- of communicatieafdeling gaat ervan uit dat de medewerkers zelf ook graag op de foto willen, maar wat als het niet het geval is?

Terwijl u uw waardevolste asset, uw mensen, graag aan de hele wereld wilt laten zien en een mooie, professionele website wilt hebben, ziet uw personeel de portretten als een noodzakelijk kwaad. En als niet zwart op wit in hun arbeidscontract staat dat dit van hen verwacht wordt, dan heeft u ook geen middelen om ze te verplichten mee te doen aan een fotosessie. Is er dan nog een manier om uw mensen toch voor de camera te laten poseren?

Laten we eerlijk zijn, tenzij u van beroep fotomodel bent heeft u de professionele fotograaf waarschijnlijk voor het laatst op uw eigen bruiloft of die van een vriend dan wel familielid gezien. Ook vinden de meeste mensen het ook niet leuk om hun eigen portretten te zien. Trouwens waarom dat zo is, vertel ik u in mijn volgende post.

Vandaag geef ik u een aantal ideeën en inzichten die kunnen helpen om dit probleem op te lossen.

Communiceer

Communicatie van uw kant is de basis van succes. Stuur een mail naar uw medewerkers waarin u motiveert waarom u de portretten wilt laten maken. Sluit een paar voorbeelden van het eindresultaat bij en vertel wat u van uw collega’s verwacht. Doe dat ruim van tevoren zodat mensen aan het idee kunnen wennen en zich mentaal kunnen voorbereiden. Ook is het handig het kledingadvies mee te sturen. In mijn vorige post vertelde ik de belangrijkste do’s en don’ts bij de juiste kledingkeuze voor een zakelijk portret. Wees voorbereid op vragen en geef daarop zelf een antwoord of stuur de vragen door naar de fotogaaf.

Voordelen

Benoem ook de voordelen die zo’n fotoshoot het bedrijf biedt. Bijvoorbeeld, een betere klanttevredenheid als bellende klanten kunnen zien met we ze contact hebben. Maar benoem ook voordelen van zo’n fotoshoot voor de medewerker zelf.

Sommige werkgevers laten ook wat informele portretten maken als de medewerkers dat willen, bijvoorbeeld voor Facebook, Instagram of zelfs Tinder. Ook kunnen ze een bestand krijgen met de hoogste resolutie om het vervolgens af te kunnen drukken.

Vermeld dat portretten professioneel geretoucheerd worden. Zeker voor sommige dames is dit een geruststellende gedachte.

Een afkijktablet

De meeste mensen herinneren zich nog de schoolfotograaf die iedereen met dezelfde belichting en pose binnen 2 minuten op de gevoelige plaat moest krijgen. Bij het inhuren van een beroepsfotograaf werkt het maken van portretten iets anders. In negen van de tien gevallen neem ik een afkijkmonitor mee zodat geportretteerden kun eigen portret gelijk kunnen zien. Op deze manier kan de belichting worden bijgesteld, de pose en de gezichtsuitdrukking. Dus het portret wordt dan een product van een onderlinge samenwerking. Deze betrokkenheid en het gevoel van controle over de situatie doen wonderen.

Sommige mensen zijn al gauw tevreden en na een paar opnames kiezen ze een foto die later geretoucheerd wordt. Bij anderen duurt het langer en hebben ze meer aandacht van de fotograaf nodig. Iedereen is anders. Maar wat wel belangrijk is, is dat iedereen met een goed gevoel én een goed portret de fotoshoot verlaat.

 

Wil u erover sparen hoe u met eigen personeel kunt communiceren over een fotoshoot? Bekijk mijn portfolio van zakelijke portretten en neem dan contact met mij op. De beste portetten maak je samen!

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.