02 december 2022
Product, Fotografie, PRO tip

Fototips: webshop eigenaren opgelet

Heeft u een eigen webshop en wilt u zelf foto’s daarvoor maken? In deze mini-handleiding vertel ik u hoe u veel tijd kunt besparen. Lees deze fototips en bedank mij later :).

Stel, u verkoopt online producten die sterk van elkaar verschillen qua vorm, materiaal en grootte. Een webshop met souvenirartikelen is daar een heel goed voorbeeld van. Daarom lijkt mij een Haagse souvenirwinkel van een prima case aan de hand waarvan ik u fototips kan geven voor de beste productfoto’s voor uw webshop.

Wat zit er allemaal in assortiment van deze webshop? Dat is nog al wat: van sleutelhangers en magneetjes tot een karaf met glazen, van posters tot babyknuffels, van sokken tot zandvormpjes voor het strand. Alle producten verwijzen naar Den Haag, zoals De Grote Kerk, de beroemde ooievaar, het meisje met parel en het rood, geel en blauw van Piet Mondriaan. En van al deze topstukken mag een foto gemaakt worden.

Sorteer!

Het allerbelangrijkste bij zo’n fotoklus is de juiste workflow te hanteren. Hiermee kunt u zich veel tijd besparen. Ik sorteer de producten altijd eerst op materiaal: producten van glas bij elkaar, producten met reflecterende oppervlakken zoals chroom samen, matte producten bij elkaar, boeken en kalenders enzovoort. De reden hier is dat u nu maar een keer de juiste lampen, diffusors en reflectors hoeft te plaatsen.

Gebruikt u een lichttent?  Houd er dan rekening mee dat niet alle producten met  zo’n lichttent  gefotografeerd kunnen worden. Het diffuse witte doek rond een glanzend voorwerp heeft het effect dat het voorwerp dof of zelfs mat wordt.

De tweede selectie doe ik aan de hand van grootte van producten. Een sleutelhanger valt weg naast een uitgeklapte paraplu.  Het is ook niet handig om het statief met de camera en alle kabels steeds te moeten verschuiven. Als u een relatief kleine studio heeft dan zult u ook een andere lens moeten gebruiken.  En het wisselen van lens lijkt niets, maar het kost allemaal tijd.

In de derde ronde is het camerastandpunt richtinggevend voor de productfoto. Als er in uw webshop producten zijn die van bovenaf geschoten moeten worden, leg deze dan ook apart.

Als de groepjes producten klaar zijn voor een foto, dan maakt u de producten schoon en begint ze fotograferen voor de webshop. Vergeet niet om steeds de producten af te vinken op de lijst. Achteraf te moeten zoeken naar een ontbrekende foto in een grote partij producten is heel frustrerend.

Wilt u meer fototips lezen? Bekijk dan deze rubriek van pro-tips

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.