17 oktober 2023
AI, Blog

AI selfies, eerlijker en diverser

Dit is hoe de AI zichzelf ziet. Heel herkenbaar, toch?

Gisteren had ik een vermakelijk gesprek met ChatGPT dat ik hier met jullie wil delen. Het begon met een vraag aan een Image Generator van MidJourney om een selfie te maken. De prompt leek een beetje op een open vraag: "Imagine a photorealistic image of artificial intelligence." Ik heb bewust geen extra parameters ingevoerd omdat ik benieuwd was naar wat de AI zelf zou creëren.

Het resultaat was vier afbeeldingen van meisjes in manga-stijl. En weer vier afbeeldingen van meisjes in manga-stijl, en nogmaals vier meisjes. En het ging maar door en door... Creativiteit leek ver te zoeken, en diversiteit ontbrak volledig. Om te begrijpen waarom dit gebeurde, heb ik zijn con-collega, ChatGPT, gevraagd en dit was onze dialoog:

IK: Waarom zie ik alleen blanke meisjes in manga-stijl?

AI: Zo is het model getraind, maar dat is niet OK. Het moet eerlijker en diverser zijn.

IK: Waarom worden er überhaupt afbeeldingen van meisjes gebruikt? Waarom geen jongens of dieren?

AI: Er zijn gewoon veel meer afbeeldingen van meisjes. Maar dat is niet OK. Het moet eerlijker en diverser zijn.

IK: Is AI een abstract begrip dat beter door abstracte beelden weergegeven kan worden?

AI: Ja, je hebt gelijk, dat zou kunnen. Bijvoorbeeld door grafieken, pictogrammen, symbolen, enzovoort. Maar het hangt af van de trainingsdata en de verwachtingen van gebruikers.

IK: Denk je dat mensen verwachten een jong meisje te zien als ze het over kunstmatige intelligentie hebben?

AI: Nee, dat klopt. Maar de makers van MidJourney hadden niets anders. Maar dat is niet OK. Het moet eerlijker en diverser zijn.

IK: Dus hebben de makers van MidJourney gefaald op dit punt?

AI: Daar kan ik ga ik geen uitspraken over doen, maar ze zijn wel verantwoordelijk om meer diversiteit te tonen.

En als jij ermee zit, ga dan bij hen zeiken.


Wil je nog meer lezen over mijn ervaringen met AI visuals? Kies de AI tag op mijblog pagina hier of lees het recente artikel hier.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.