26 oktober 2023
Event, Fotografie, PRO tip

Compositie in evenementfotografie

Compositie is een van de belangrijkste visuele elementen in visuele communicatie, en in evenementfotografie in het bijzonder. Er zijn talloze boeken geschreven over dit onderwerp, en dat is niet zonder reden. Het is ook een van de eerste verschillen die een foto gemaakt door een professional onderscheidt van een foto gemaakt door een amateur.

In deze blog zal ik niet echt diep ingaan op de regels, maar ik zal er toch een paar noemen. Deze regels zijn gebaseerd op de Gestalt-wetten, die ik gedetailleerd uitleg tijdens mijn Visuele communicatie training. We kennen waarschijnlijk allemaal de regel van derden. Deze regel houdt in dat het focuspunt zich moet bevinden op de kruising van vier denkbeeldige lijnen. (Deze hulplijnen kun je activeren op je smartphone of je spiegelreflexcamera).

Maar wat is een focuspunt? Dit is het belangrijkste onderwerp in je foto. Wat wil je dat mensen als eerste zien, en wat is de kernboodschap van je foto? Dit moet meteen duidelijk zijn, zeker bij evenementfotografie.

Sprekers

Bijvoorbeeld, als je een spreker op je evenement wilt fotograferen, kun je kiezen voor een bredere compositie of een close-up, afhanelijk van de context die je mee wil geven. Maar de spreker moet zich dus bevinden op de kruising van twee van die denkbeeldige lijnen. Als de spreker naar links kijkt, plaats je hem op de rechterkruising; als hij rechtst kijkt, dan op de linkerkruising. Dit doe je om altijd wat kijkruimte voor de mensen over te laten.

Publiek

Als je het publiek wilt fotograferen, kun je kiezen voor een centrale of diagonale compositie. Een centrale compositie is stabiel maar kan ook saai zijn. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan een diagonale compositie voor evenementfotografie, omdat dit dynamiek en levendigheid suggereert. Je wilt niet dat je evenement er saai uitziet.

Druk bezocht

Als je wilt laten zien dat het druk is op de beursvloer of tijdens de borrel, kies dan voor een open kader compositie. Dit betekent dat je bewust af en toe mensen of onderwerpen "afsnijdt". Hiermee laat je ruimte voor de verbeelding en suggereer je dat er veel meer gebeurt op het evenement dan wat de kijker op de foto ziet.

Evenementfotografie biedt tal van mogelijkheden voor verschillende composities. Je kunt de regels flexibel toepassen als dit iets toevoegt aan je beeld.

Naast je eigen artistieke stijl is het ook handig om van tevoren goed te bedenken wat je met de foto's wilt doen. Ga je ze op LinkedIn posten? Dan gebruik je in de meeste gevallen een horizontale foto. Wil je een carrousel maken voor LinkedIn of Instagram? Dan moet je vierkante foto's bijsnijden tijdens de nabewerking, wat invloed heeft op de compositie.

Net als bij alles geldt dat je in evenementfotografie beter wordt naarmate je het vaker doet en vooral naarmate je meer fouten maakt. In het begin bepaal je je compositie pas tijdens de nabewerking, wat tijd kost en leidt tot verloren pixels. Na verloop van tijd zul je merken dat je de compositie al tijdens het maken van de foto in de camera bepaalt. Dit is een leerproces dat niet alleen nuttig is, maar ook leuk... en soms een beetje frustrerend.

Bekijk hier mijn portfolio evenementenfotografie en lees hier andere nuttige PRO tips voor fotografie en videografie.

Robot event
Q&A event

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.