28 september 2023
Event, Fotografie

Kill Your Darlings: De Gids voor de Evenementenfotograaf

Als evenementenfotograaf bevind je je vaak in situaties waarin je snel en continu foto's moet maken om elk belangrijk moment vast te leggen. Dit kan leiden tot een enorme hoeveelheid foto's, vooral als je in de burst-modus fotografeert. Burst-modus is een handige functie die beschikbaar is op de meeste camera's, waarmee je snel achter elkaar foto's kunt maken door de ontspanner ingedrukt te houden.

De Uitdaging


Het probleem doet zich voor wanneer je na het evenement thuiskomt en je je realiseert dat je honderden, zo niet duizenden foto's hebt gemaakt. Het selecteren van de juiste beelden uit deze enorme hoeveelheid kan een ontmoedigende taak zijn, vooral voor beginnende fotografen.

De Oplossing


Om dit probleem aan te pakken, is een doordacht selectieproces essentieel. Hier is hoe ik het aanpak:

 • Stap 1: Eerste Selectie per Scene

  Na het evenement neem ik de tijd om per scène of gebeurtenis te kijken welke foto's goed zijn gelukt. Dit resulteert in een lange lijst van potentieel goede beelden.

 • Stap 2: Herzie de Long List

  De volgende dag bekijk ik de long list opnieuw en maak ik een short list van de beste foto's. Deze selectie is gebaseerd op criteria zoals compositie, belichting en algemene kwaliteit.

 • Stap 3: Importeer en Verfijn

  De short list importeer ik in Adobe Lightroom, waar ik de selectie nog verder verfijn. Ik corrigeer eventuele kleur- en belichtingsproblemen en zorg ervoor dat elke foto er op zijn best uitziet.

 • Stap 4: Klantgerichte Selectie

  Mijn uiteindelijke selectie is altijd afgestemd op de wensen van de klant. Vaak krijg ik een shotlijst voorafgaand aan het evenement, die ik gedurende de dag afvink. Hierdoor zorg ik ervoor dat mijn uiteindelijke selectie voldoet aan de verwachtingen van de klant.

  Lees hier mijn andere blog post waar ik vertel hoe je je kan voorbereiden als evenementenfotograaf voordat je op pad gaat.


Het selecteren van de juiste beelden is een uitdaging, maar het is een cruciale stap in het leveren van hoogwaardige evenementenfoto's. Met een doordacht proces kun je de essentie van het evenement vastleggen en een verzameling afbeeldingen produceren die het verhaal vertellen. Dus een grondige selectie leidt tot tevreden klanten en uiteindelijk tot het succes van je carrière als evenementenfotograaf. Het is het werk meer dan waard!

Bekijk hier een kleine greep uit de set die ik onlangs voor Den Haag en Partners maakte en bekijk hier mijn volledige portfolio.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.