20 april 2023
Portret, Fotografie

Portret voor een goed doel

Als portret fotograaf kom ik vaak op plekken waar andere mensen niet zo snel zouden komen. Dit keer ging ik naar de Wallen in Amsterdam. Op een dag zag ik een oproep van Scharlaken Koord op de website van De Nieuwe Gevers om een aantal portretten te maken voor een goed doel.

De Nieuwe Gevers is een website waar goede doelen hun oproepen kunnen plaatsen als ze hulp van vakmensen nodig hebben. In plaats van geld doneren doneer je dus met je vaardigheden. Zo kunnen, bijvoorbeeld officemanagers, fondsenwervers, persvoorlichters en ook fotografen hun steentje bijdragen aan de betere wereld. Scharlaken Koord, een van de organisaties die hulp zocht via deze website, is een onderdeel van Stichting Tot Heil des Volks.  Een team van betrokken vrijwilligers houdt zich bezig met hulpverlening aan mensen die door drang of dwang in de prostitutie terecht zijn gekomen. Ook helpt Scharlaken Koord daklozen en verslaafden die uit alle hoeken van Amsterdam komen. Het hoofdkantoor is gevestigd aan de rand van de “Red Light District” die wereldwijd van een dubieuze roem geniet.

 De fotoshoot

Zo ging ik dus op een dinsdagochtend naar de Wallen. Toen ik bij Scharlaken Koord aankwam, werd ik vriendelijk begroet door de communicatiemanager. Zij vertelde mij dat zijn een nieuwe website gaan lanceren en een flink aantal pr- campagnes in de wacht hebben staan, die helaas nog niet kunnen starten omdat ze geen portretten van medewerkers hebben. Daarmee zou ik ze dus prima kunnen helpen.

Al snel was de kamer vol met maatschappelijk werkers, preventie medewerkers en coördinatoren. Ik voelde hun energie en enthousiasme en vooral dankbaarheid. Velen hebben nog nooit een voor een lens van een beroepsfotograaf gestaan. Ook namen ze nooit selfies en gelukkig wisten ze niet wat ‘hun goede kant is ‘.

Het portret

Deels omdat hun bestaande website ook een donkere achtergrond gebruikt, maar vooral omdat ik vond dat zwart hier een meest passende kleur, heb ik gekozen voor een zwarte achtergrond. Met wit en rood als de huiskleuren, vormde zwart de meeste contrasterende combinatie die nooit te met andere kleuren evenaren is. Zwart is ook de meest krachtige kleur, die is vaak geassocieerd met verdriet, verlies, leegte, het onbekende, nacht, maar ook met kracht en weerstand.

De belichting moest ook bijdragen aan de zeggenschap van het beeld. Geen zachte overgangen van licht naar schaduw, contrast en schaduw moeten hun werk gaan doen. Ook geen fancy opstellingen met 5 lampen maar slechts een lichtbron die het gezicht belicht- sober en eenvoudig.

De hoofdrol in de compositie kreeg de pose van de geportretteerden. Ze staan allemaal naar de camera gedraaid. Als ik hun torso’s of gezichten naar links of naar rechts heb gedraaid, dan was het effect al snel weg. Ze moesten recht in de camera kijken en met alle ‘contactpunten’ van hun lichaam” ogen, kin, torso en de voeten tegen de kijker zeggen: ‘ik ben hier, ik ben hier om te helpen.’

Als een finishing touch hebben we bedacht ook een rode koord te gebruikten als een rekwisiet. De Schaarlaken Koord. Voor de niet- ingewijde, volgens het Bijbel verhaal over Rachab, hielp een prostituee twee Israëlieten om uit de stad te ontsnappen door een rode koord naar hun te gooien. Alle vrijwilligers houden de koord wast en bieden het met beide handen aan mensen in nood. De kleur van de koord loopt als een rode draad door alle portretten, letterlijk en figuurlijk.

Kunt u ook iets en heeft u  een paar uur over voor een ander? Help duizenden vrijwilligers in Nederland om een verschil te maken in de wereld.

 

Bekijk meer portretten hier en lees hier mijn blogs over portret fotosessie en handige PRO tips.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.