14 november 2023 | PRO tip, Video |
Stop-motion video – een ondergewaardeerde contentvorm
Ik zou niet weten wat ik zonder een contentkalender zou moeten doen. Ik heb zoveel ideeën dat ik ze moeilijk op orde kan houden. Ook moet ik rekening houden met het schema van onderwerpen dat ik heb bedacht om mijn doelstellingen te realiseren. Vanwege een beperkt budget gebruik ik de kalender in Canva, waar ik eigenlijk best tevreden mee ben. Helaas kunnen alleen betalende klanten hier gebruik van maken, maar de kosten vallen gelukkig erg mee.
Om je doelgroep geboeid te houden, is het belangrijk verschillende onderwerpen aan te snijden en diverse vormen van content te gebruiken. De keuze van contentvorm hangt sterk af van je boodschap: of je een korte video, een foto, een serie foto's of een selfie gebruikt, hangt af van wat je op dat moment wilt overbrengen.
Stop-motion video
Een contentvorm die naar mijn mening wat onderbelicht is gebleven, is de stop-motion video. Wat is dat precies? Een stop-motion video bestaat uit een reeks foto's van een onderwerp die zijn gemaakt vanuit hetzelfde camerastandpunt en compositie (dus een statief is hier geen overbodige luxe).
Elke volgende foto is een klein beetje anders dan de vorige. Hoe meer foto’s en hoe kleiner de aanpassingen- hoe vloeiender de stop- motion video. Wanneer deze foto's achter elkaar worden geplaatst in bewerkingssoftware, ontstaat er een video. Dit principe werd vroeger gebruikt bij het handmatig tekenen van tekenfilms. Eigenlijk is een gewone video ook gewoon een reeks foto's die snel na elkaar worden afgespeeld, meestal tussen de 25 en 30 foto's (frames) per seconde.
Stop-motion video wordt relatief vaak gebruikt in productreclames, omdat ze je producten makkelijk kan laten ‘bewegen’ zonder dat er hulpmiddelen aan te pas komen, zoals ophangmechanismen, motoren of handen. Ook bespaar je tijd in de nabewerking.
Maar er zijn veel meer toepassingen! Je kunt op verschillende manieren elk stilstaand onderwerp fotograferen, de positie van je onderwerp veranderen of nieuwe elementen toevoegen. Je kunt zelfs mensen fotograferen, inclusief jezelf.
Om alle gemaakte foto's aan elkaar te monteren, gebruik ik Photoshop of Premiere, maar er zijn ook veel gratis hulpmiddelen, zoals Filmora. Wanneer je klaar bent, exporteer je je video in het juiste videoformaat en voilà!
Het is niet alleen leuk om te doen, maar het levert ook verrassende resultaten op!
Heb je er een gemaakt? Deel het met mij! Ik ben benieuwd!