10 april 2023
Portret, Fotografie, PRO tip

Je zakelijke portret: de dresscode

Och jee, de gevreesde zakelijke fotoshoot komt eraan: het moment waarop je op je paasbest moet opdraven, een pose aannemen en hopen dat de fotograaf niet al te lang bezig is met je zakelijke portret. Of het om portretfoto’s gaat voor uw eigen website, je LinkedIn-profiel of je biografie voor een conferentie, je kledingkeuze kan de foto maken of kraken. In dit artikel zet ik alles op een rijtje.

 • Tip 1: Pasvorm

  Draag iets dat goed past. Een zakelijke fotoshoot is niet het moment om je in een te strak pak te persen of een flodderige blouse te dragen. Kies kleding die je lichaamsvorm flatteert en waarin je je zelfverzekerd voelt. En niet onbelangrijk, zorg ervoor dat je kleding gestreken en kreukvrij is.

 • Tip 2: Kleuren en patronen

  Voorkom bonte opdrukken op kleding en felle, contrasterende kleuren. De focus moet op uw gezicht komen te liggen, niet op uw outfit. Zeker voor kleine profielfotootjes op social media is dit belangrijk. Dus laat de luipaardprint en neonkleuren thuis. Kies in plaats daarvan voor effen, neutrale kleuren zoals grijs, marineblauw of beige. Deze kleuren zijn tijdloos en leiden niet af van je gezicht.

  Helemaal wit of helemaal zwart raad ik meestal ook af, mits dat bij het concept hoort.

  Stoffen met patroontjes zoals piede de poule of met een kleine schotse ruit zijn uit den boze, en zeker bij elkaar.

  Dergelijke oppervlakken met veel detail kunnen zorgen voor moire, een soort regenboogachtige, golvende plekken op de foto. Dit fenomeen is een ware nachtmerrie voor iedere fotograaf. Het is zelfs zo erg dat de nabewerking hier niets aan kan verhelpen. Wil je meer weten hoe dat komt? Lees dan hier

 • Tip 3: Netjes

  Draag je een overhemd, trek er dan geen T-shirt onder aan. Een stukje wit T-shirt met krullende boordhoekjes van het overhemd maken je zakelijke portret er niet mooier op.

 • Tip 4: Seizoen

  Doe bij voorkeur geen seizoen gerelateerde kleding aan. Mouwloze tops of dikke wollen truien kunt u beter inruilen voor minder seizoensgebonden kledingstukken.

 • Tip 5: Accessoires

  Een eenvoudig accessoire kan wat persoonlijkheid toevoegen aan je outfit en ervoor zorgen dat je opvalt in een zee van saaie krijtpakken. Maar ook hier is matigheid geen overbodige luxe.

 • Tip 6: Casual of formal

  Informeer bij je leidinggevende, je personeelszaken of je communicatieafdeling hoe casual je je mag kleden. Het is belangrijk dat je niet overdressed maar ook niet underdressed komt. Dat is waarschijnlijk niet de aandacht waar je op uit bent als alle foto’s op je corporate website worden gepubliceerd.

  Bij full-body shots of groepsfoto’s kun je je spijkerbroeken met grote gaten beter thuis in de kast laten hangen.

  Is het de bedoeling dat je in je werkkleding moet verschijnen? Lees dan punt 1 en 2 nog eens goed door.

 • Tip 7: Details

  Vergeet de details niet. Zorg ervoor dat je schoenen schoon en gepoetst zijn, dat je haar netjes gestyled is en dat je make-up (als je die draagt) subtiel en professioneel is.

 • Tip 8: Make-up

  Voor dames is een professionele visagist always a good idea voor een zakelijk portrtet. Niet alleen omdat een fotograaf minder tijd kwijt is voor nabewerking, maar ook omdat je je meer zelfverzekerd gaat voelen.

  Maak bescheiden gebruik van mascara en consealer en gebruik liever geen foundation. Die gaat namelijk glanzen onder de fotolampen en dan lijkt het of je vette huid heeft. Meestal neem ik een doosje zeer fijne, matterende poeder mee zonder kleur. Heb je dat niet bij de hand dan biedt het deppen van je gezicht met een servet ook uitkomst.

  ‘Niet te veel’ is de vuistregel voor het opmaken voor je zakelijke portret. Oneffenheden van de huid zijn makkelijker door nabewerking te corrigeren dan een dikke laag glanzende plamuur op een gezicht.

 • Lorem ipsum dolor sit amet.

Deze kledingtips voor het maken van een goed zakelijk portret heb ik voor je verzameld aan de hand van de jarenlange ervaring. De kans is zeer groot dat deze lijst niet compleet is. Kan je een waardevolle toevoeging aan deze lijst leveren? Mail mij. Dan laat uw zich zeker van een goede kant zien. 

Wit u mijn portfolio van zakelijke portretten zien, zoals studioportretten, lifestyle portretten of profielfoto’s? Klik dan hier.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.