13 april 2023 | Product, Fotografie, PRO tip |
Waarom je beter geen opnametent kunt kopen
Als productfotograaf zie ik vaak klanten met artikelen die ze eerst door zelf in een opnametent gefotografeerd hebben. Een opnametent, ook wel lichttent, lightbox of fotostudiobox genoemd, is een doos gemaakt van plastic of half doorzichtige stof waarin producten kunnen worden gefotografeerd. Soms is de opnametent uitgerust met ledlichten die het product van een of meerdere kanten belichten. Bij een iets geavanceerdere tent kan het plateautje waar het product opstaat draaien, wat het maken van een productvideo mogelijk maakt. Het klinkt heel simpel, zo’n opnametent, maar er kleven ook een paar nadelen eraan.
Opnametent geschikt
Als u via uw webwinkel bijvoorbeeld pantoffels verkoopt, dan zou zo’n opnamentent wel geschikt zijn. Hebt u echter een breed assortiment, waaronder verchroomde producten of producten van glas, dan is het aanschaffen van een opnamentent een slecht idee. Ik leg in dit artikel waarom u beter naar andere mogelijkheden kunt kijken.
Opnametent ongeschikt
1. De aanschaf van een goede opnamentent kan in papieren lopen. Als u niet vaak fotografeert is het nog maar de vraag of deze investering zich terugverdient. Fotografeert u veel, dan zijn goedkope lichttenten weer niet lang bruikbaar. Ze gaan snel kapot en bieden niet altijd volledige controle over de belichting. Bovendien neemt zo’n tent veel ruimte in beslag die u beter voor de opslag van uw producten kunt gebruiken.
2. Lang niet alle producten passen in een opnamentent, daarom zult u tenten van verschillende maten moeten kopen. Grote opnametenten kosten meestal meer dan kleintjes.
3. Producten van glas vallen sowieso buiten de boot. In mijn vorige blog vertelde ik hoe glazen voorwerpen gefotografeerd moeten worden. In 9 van de 10 gevallen moet u tegenlicht gebruiken. De sterkte daarvan moet heel nauwkeurig worden ingesteld.
4. Er zijn tenten waar het licht alleen van bovenaf schijnt. Voor de meeste objecten is dit niet genoeg en sommige delen van het product blijven onderbelicht. U kunt het vergelijken met een pasfoto: hoe zou u er uitzien als u alleen van boven belicht zou worden?
Er zijn ook tenten waar het licht juist van alle kanten komt. Ook dat is niet goed omdat het ten koste gaat van een de juiste representatie van het product. Ieder driedimensionaal object heeft een schaduw nodig. Die zorgt voor de juiste ruimtelijke perceptie bij de kijker.
5. Het camerastandpunt staat in zo’n opstelling vaak min of meer vast. U kunt uw camera niet kantelen, waardoor u niet alle eigenschappen van product kunt laten zien. Soms is het handig om een packshot vanuit een kikkerperspectief te nemen om het product aanzien en status te geven. Soms is het handig om juist in een hoek van 45 graden van bovenaf te fotograferen om de bovenkant en zelfs de binnenkant van het voorwerp in beeld te brengen.
6. Het komt vaak voor dat producten worden opgehangen aan een vislijn die in nabewerking weggehaald wordt. Denk aan tassen, oorbellen, kettingen met hangers of zelfs handdoeken. Omdat de zijkant van de opnamentent dicht zijn, is het vrijwel onmogelijk om een draad tussen twee kanten te spannen.
7. Een van mijn belangrijkste bezwaren tegen opnametenten is het diffuse karakter van de stof waar ze van gemaakt zijn. Zeker als u reflecterende producten verkoopt, zoals sieraden of badkamerkranen. Het voorkomt harde reflecties op de oppervlakte, maar tegelijkertijd zorgt het voor de matte look. En dat is dus totaal niet de bedoeling! Onze hersenen onderscheiden glanzende en matte producten door reflecties en schaduwen. Bij hoogglanzende producten ziet u zowel witte reflecties, maar dan echt 100% wit, als zwarte plekken en dan ook 100% zwart. Alles daartussen noemen wij, productfotografen, een gradiënt of een verloop. Dat verloop zorgt ervoor dat onze hersenen de vorm van een object correct kunnen inschatten. Bekijk hier de voorbeelden van dergelijke productfoto’s.
Conclusie
Kortom, de opnametent kan zeker handig zijn, maar voor slechts een beperkt aantal producten. Met kennis van zaken kunt u voor minder geld een opstelling maken die veel flexibeler is en voor een betrouwbare representatie van uw product zorgt. Als u meer wilt weten wat voor uw product de beste optie is, stuur mij een e-mail en ik denk graag met u mee. Lijkt het u allemaal te veel gedoe en wilt u liever ontzorgd worden, ook dan is het sturen van een e-mail een goed idee.
Waar het vooral om gaat is dat uw klant een product uit de verpakking haalt dat overeenkomt met het beeld dat hij zich gevormd heeft op basis van wat hij op uw website heeft gezien.
Wilt u weten of een opnametent geschikt zou zijn voor uw product? Stuur mij een email en vermeld om welke producten het gaat.
Bekijk hier het portfolio van product fotografie in de studio.