12 oktober 2023
Blog, Product, Fotografie, PRO tip

Uitdagingen van productfotografie voor e-commerce

Productfotografie voor e-commerce is van cruciaal belang voor de omzet, daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Slechte foto's verkopen gewoon niet, dus de investering in hoogwaardige productafbeeldingen betaalt zich snel terug. In mijn eerdere posts heb ik al gesproken over mijn workflow en de technieken die bij het maken van goede packshots komen kijken.

Nu wil ik het hebben over een van de uitdagingen waarmee een productfotograaf geconfronteerd wordt.

Omdat goederen vaak op verschillende momenten worden aangeleverd, kan het moeilijk zijn om ze op exact dezelfde manier te fotograferen.

Belichting

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de belichting. Het is bijna onmogelijk om de belichting voor 100% identiek te krijgen wanneer je bezig bent met productfotografie voor e-commerce. Als je alles in een opnametent fotografeert, is de belichting vrijwel hetzelfde, tenzij je handmatig aanpassingen maakt. Toch raad ik af om zo'n opnametent te kopen.

Camerastandpunt

Een andere uitdaging is het camerastandpunt. Zelfs een millimeter verschil in de hoek kan al aanzienlijke verschillen in het resultaat opleveren, zeker wanneer er met een lange lens wordt gewerkt. Fotografen gebruiken vaak speciale software met zogenaamde 'onion skin' om de twee afbeeldingen over elkaar te leggen en zo de verschillen te minimaliseren. Als je niet over dergelijke software beschikt, moet je de oude en nieuwe afbeeldingen goed vergelijken door ze naast elkaar op het scherm te tonen.

Positie van product

Dezelfde techniek wordt soms ook gebruikt om de positie van het product te bepalen, wat nog uitdagender kan zijn als je product uit meerdere onderdelen bestaat.

Bewerking

De bewerking is de laatste stap in productfotografie voor e-commerce, maar het is zeker een cruciale stap. Hier kunnen verschillende zaken misgaan die een grote invloed kunnen hebben op de consistentie van foto's van producten uit verschillende partijen. Dit omvat verschillen in witbalans, hoe warm of koud je foto's eruitzien, of ze groener of roder lijken, scherpte, contrast en de balans tussen hooglichten en schaduwen. Hoe meer beeldelementen er moeten worden toegevoegd, hoe groter het risico dat er verschillen ontstaan, bijvoorbeeld bij het toevoegen van  kunstmatige schaduwen.

De hierboven genoemde oorzaken van inconsistente afbeeldingen op een website houden nog geen rekening met de voorkeuren van klanten. Sommige klanten hebben per partij goederen steeds andere specificaties en bewerkingswensen, wat niet bijdraagt aan consistente bibliotheek van afbeeldingen. Goede productfotografie voor e-commerce blijft een ambacht. Aangezien het mensenwerk is, zijn kleine verschillen onvermijdelijk. De beste aanpak is het fotograferen van zo groot mogelijke partijen, op voorwaarde dat de goederen goed gesorteerd zijn en op dezelfde manier worden gefotografeerd. Dit is echter niet altijd mogelijk, zowel vanuit inkoop- als logistiek oogpunt.

Al met al is dit nog steeds beter dan verschillende fotografen inhuren om je producten te fotograferen of afbeeldingen van verschillende leveranciers te gebruiken voor je e-commerce productfotografie.

Voorbeelden

De afbeelding bovenaan bestaat uit twee delen. Deze delen zijn met een halfjaar verschil van elkaar gemaakt.

De afbeeldingen onderaan zijn met een verschil van 2 jaar gemaakt. Wanneer je met een model werkt, is de ervaring en het talent van je model net zo belangrijk als je eigen kwaliteiten. Gelukkig heb ik in deze opdracht het voordeel dat mijn model altijd dezelfde lichaamshouding en postuur weet te behouden.

Wil je sparren over jouw e-commerce productfotografie? Neem dan contact met mij op.

Wil je nog meer PRO tips over e-commerce fotografie lezen? Klik dan hier.

Elena Kamphuis Studio

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 6 290 003 14

© Powered by Totoweb.